Hva er prolaps?

13/7/2018

De aller fleste mennesker har hørt ordet prolaps. De aller fleste mennesker tror også at prolaps er irreversibelt og at ryggen (livet) er ødelagt for alltid. I denne artikkelen vil jeg belyse hva prolaps faktisk er.

 

Hva er det?

Som vist på bildet ovenfor har vi mellom alle ryggvirvlene en ryggskive. Denne ryggskiven har sin naturlige funksjon som støtdemper og hjelper til med å fordele belastningen på ryggen. Inne i denne ryggskiven finnes en myk gelé. Noen ganger kan det bli en liten sprekk i skiven, slik at geléen beveger seg utenfor ryggskiven og kan i blant få direkte kontakt med nervene som løper ut fra ryggraden, og kan gi smerter nedover ben eller armer. Fenomenet kan forekomme i hele ryggraden, men vanligst er nederst i korsryggen eller nakken.

 

Diagnosen stilles etter grundig undersøkelse av en kyndig terapeut med eller uten komplementering med MR-bilde. Det som dog er viktig å påpeke er at abnormaliteter man ser på et MR-bilde har vist seg å korrelere svært dårlig med grad av smerte, og man har i studier funnet masse ”feil” hos personer som ikke har noen problemer med rygg eller nakke. Faktisk vil man finne prolapser eller andre abnormaliteter som slitasje, stenose osv hos over halvparten av alle symptomfrie personer. Konklusjonen er at det er helt normalt med skavanker og det bør ikke ses som en direkte sammenheng med dine smerter.

 

Hvilke symptomer kan man få?

Symptomer på prolaps kan være så mangt, men det finnes et par karakteristiske symptomer. Disse er utstrålende smerter i armer/ben, nedsatt følelse på huden, nedsatt styrke/muskelmasse i berørt område eller svake reflekser. Smertene kan være svært intense, og kan i samråd med lege dempes med smertelindrende medikamenter eller manuell behandling. 

Hos de aller fleste vil grad av symptomer variere som en berg- og dalbane i et halvt års tid, men de fleste vil kjenne stor forbedring etter 2-3 måneder.  Skulle problemene vedvare over lang tid, eller livskvaliteten bedømmes til svært dårlig bør operasjon vurderes.

 

Oppsummering

-          Prolaps er vanlig

-          Prolapsen gror veldig bra, og diagnosen betyr ikke at livet er over

-          Operasjon er ikke førstevalg

This is some text inside of a div block.